Generació X

Generació X

El terme generació X s’usa normalment per referir-se a les persones nascudes després de la generació del baby boom. Encara que no existeix un rang universal amb dates exactes el terme sol incloure a les persones nascudes a principis dels anys 1960 fins a aquells nascuts a mitjans dels anys 70. A causa del retard tecnològic de certs països, la classificació dins de l’anomenada generació X i altres generacions es pot estendre diversos anys més, així en països de Llatinoamèrica per exemple; les persones nascudes fins a finals dels anys 80, encara són considerats com els romanents de la generació X. Els membres d’aquesta generació són fills dels baby boomers i pares dels mileniales (generació I).

A aquesta generació se l’anomena de diverses formes, les més populars són generació MTV i generació Jones, fent al·lusió al desig de ser algú a la vida. Són responsables, es mostren compromesos i preocupats pel món. Els membres de la generació X són els grans impulsors de la tecnologia, ja que van néixer just en el boom en què es va deixar de parlar d’aparells elèctrics i botons analògics per parlar de dispositius electrònics, però encara agraden per la tecnologia, al segment més longeu d’aquesta generació, internet, les xarxes socials i el comerç electrònic encara els resulta aliè. Per a ells l’oci significa sortir i trobar-se amb persones i gaudir de l’aire lliure, com passejos, caminar en monopatí i el billar, en comptes de tancar-se amb els jocs moltes hores. Van ser els que van aprendre a jugar al carrer, els primers usuaris del xat i els últims a utilitzar cabells llargs, l’última generació de les ampolles de a litre.

A aquesta generació li va tocar viure l’arribada del CD, el PC de sobretaula, el flipper / pinball, el walkman i la fi dels cassets i videocassets, el naixement d’Internet i la bombolla punt com en la dècada dels 90, per això actualment part d’aquesta generació es resisteix a utilitzar aquestes tecnologies. Encara prefereixen anar a triar i comprar música a les botigues de discos, en comptes de pagar i descarregar-los. Van néixer en una època de canvis i no necessiten d’Internet per viure les seves vides o divertir-se.
 
Origen

El terme generació X ha estat utilitzat al llarg de la història per referir-se a la joventut alienada. En els anys 50, el fotògraf i periodista Robert Capa va utilitzar el terme per a un assaig fotogràfic sobre els joves que van créixer després de la Segona Guerra Mundial. El seu projecte va aparèixer primer a Picture Post (Regne Unit) i Holiday (EE. UU.) In 1953. Descrivint la seva intenció, Capa va dir “anomenem aquesta generació desconeguda, la generació X, i ni tan sols en la nostra primera aproximació ens vam adonar que teníem una cosa tan gran, capaç d’enfrontar-se les nostres butxaques i talents “. El terme va ser utilitzat per diverses subcultures i contracultures després de la dècada de 1950.

El nom va ser popularitzat per l’escriptor canadenc Douglas Coupland amb la seva novel·la de 1991 Generació X, que tractava sobre els joves adults i els seus estils de vida a la fi dels 1980. Anteriorment, Coupland va atribuir erròniament a l’article d’una revista de 1989 el nom generació X al músic britànic Billy Idol. En realitat, Idol va ser membre de la banda punk Generation X des de 1976 a 1981, la qual va ser nomenada pel llibre de sociologia Generation X de 1965.

El terme generació X va ser relativament popular entre els mitjans de comunicació de la dècada de 1980 com forma de designar qui eren adolescents en aquest moment associant generalment amb el canal de televisió MTV. Aquesta generació s’identifica amb la cançó Loser del cantant Beck.

 

Posted in Generacions.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *